Doar o treime dintre rromi a avut loc de munca in 2016- studiu

cortDoar 35,5% dintre persoanele de etnie rroma aveau un loc de munca in 2011, ponderea celor care au lucrat permanent in ultimii doi ani fiind de numai 10%, releva datele raportului “Situatia rromilor in Romania, 2011. Intre discriminare si integrare sociala”, prezentat joi.

Acelasi raport mai arata ca 51,5% dintre cei intervievati declara ca nu au lucrat niciodata in ultimii doi ani. 76% dintre cei fara loc de munca si-au exprimat disponibilitatea de a incepe imediat sa lucreze daca ar avea posibilitatea.

Datele cercetarii indica faptul ca 38% din persoanele ocupate lucreaza ca muncitori necalificati, 32% au ocupatii calificate (muncitori, vanzatori, comercianti), 9% sunt muncitori in agricultura, iar 13% au ocupatii traditionale rrome.

In ceea ce priveste nivelul de educatie, 25% dintre adultii rromide peste 16 ani declara ca nu stiu sa scrie si sa citeasca. Mai mult, unul din cinci copii rromi nu merg la scoala, cel mai frecvent motiv invocat fiind cel legat de lipsa resurselor financiare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.