Este incredibil cum a fost batjocorită o tănără în Târgu-Mureș!

targu-mures-1024x640A luat autobuzul pentru că vroia să-și revadă liceul după zeci de ani, dar în mașină toți au încolțit-o! Au început să chicotească și să o jignească. Pentru că nu știa limba maghiară, tânăra a fost făcută „țigancă” de locuitorii acestei țări care se cred stat în stat și își permit să persifleze țara în care locuiesc și care le oferă atâtea beneficii.
Citți ce scrie tânăra care a trecut prin această experiență traumatizantă… chiar în țara ei! Și a lor, a celor din Târgu-Mureș!
„Mă aflu de câteva zile într-o vizită familială, de la Cluj-Napoca în Târgu-Mureş, unde m-am întors de decenii, în amintirea anilor de şcoală trăiţi cu emoţie şi respect la fostul Liceu «Unirea».
Într-o scurtă călătorie cu autobuzul nr. 44, în data de 5 august, între orele 10-11, am trăit un incident agresiv, etnic, neaşteptat şi inacceptabil oriunde ne-am afla în România. Vroiam să-mi cumpăr bilet de călătorie, dar nu se remarca prezenţa unui casier. Am întrebat-o pe o cetăţeancă, cum aş putea proceda. Mi s-a replicat explicativ în limba maghiară. În maşină se vorbea tare, ostentativ, de majoritatea călătorilor în limba maghiară. I-am replicat «doamnei» că nu înţeleg ce mi-a răspuns. Contrariată, m-a admonestat că nu ştiu să vorbesc ungureşte, altfel, ce caut în Târgu-Mureş? Atunci eu am întrebat-o dacă suntem în Ungaria sau în România. Nu mi-a răspuns. Agresivei unguroaice vârstnice i s-au asociat şi alţii de teapa ei, precizând că drepturile minorităţii maghiare sunt necesare şi imperative. Cam un sfert de oră am fost comentată în colectivitatea lor, nimeni nu mi-a luat apărarea. Se pronunţau repetat, cuvântul «ţigan», cu referiri la persoana mea, şi alte opinii depreciative, pe care le-am intuit, amintindu-mi unele cuvinte ştiute din anii de şcoală, din fosta Regiune Autonomă Maghiară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.