
Oana Preda, director al Centrului de Resurse pentru Participare Publică, partener în proiect, a afirmat, luni, că proiectul va oferi un sistem online de monitorizare a segregării școlare, care urmează să fie implementat de cinci organizații neguvernamentale locale, acestea contribuind la colectarea datelor din 500 de unități de învățământ din județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
“Datele introduse în sistemul online vor genera rapoarte de cercetare și o hartă a segregării, un instrument online interactiv, care va fi disponibil în anul 2016. Vor fi furnizate date despre gradul de pregătire a cadrelor didactice, cum sunt integrați și în ce măsură există incluziune a copiilor romi”, a precizat Oana Preda.
Potrivit Băncii Mondiale, în România sunt foarte multe grădinițe în care sunt înscriși în totalitate copii de etnie romă, iar UNICEF susține că o treime dintre copiii preșcolari învață în grădinițe segregate.
Cerasela Bănică, coordonator de proiect, a declarat pentru AGERPRES că proiectul urmărește să creeze un sistem online cu indicatori de monitorizare a segregării pentru a evalua calitatea actului educațional în școlile segregate.