Shadow

LANSAREA MANUALULUI ROMII DIN ROMANIA – IDENTITATE SI ALTERITATE

manualUniversitatea din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Politice organizeaza, impreuna cu Colegiul National „Matei Basarab”, in data de 30 mai 2016, de la ora 12, la Colegiul National „Matei Basarab”, Strada Matei Basarab nr. 32, lansarea publica a manualului auxiliar didactic ROMII DIN ROMANIA: IDENTITATE SI ALTERITATE. Alaturi de coordonator – Irina Nastasa-Matei – si de autori – Ligia Livada-Cadeschi, Dan Draghia, Alexandra Iancu si Caterina Preda -, la lansare vor lua parte specialisti, membri ai societatii civile si inalti functionari interesati de problematica roma. Dupa prezentarea proiectului vor urma discutii cu elevii si profesorii de liceu.
Perpetuarea stereotipurilor negative determina o perpetuare a discriminarii romilor. In acest context, solutia cea mai eficienta o constituie educarea tinerilor in spiritul tolerantei si al acceptarii diversitatii multiculturale. Acesta este ceea ce isi propune acest manual. Prin analizarea identitatii si alteritatii romilor de-a lungul ultimelor secole – atat din punct de vedere istoric, cat si artistic si al stiintelor politice – ne dorim sa punem la dispozitia elevilor si profesorilor instrumentele necesare pentru constientizarea specificului cultural al acestora, si astfel pentru contracararea stereotipurilor mentionate si promovarea tolerantei si intelegerii multiculturale in Romania.
Manualul a fost elaborat de cei patru specialisti in istorie si stiinte politice, care au abordat urmatoarele aspecte: Robia in Ţarile Romane in secolele XIV –XIX; De la deschidere la reprimare si negare. Romii din Romania in perioada 1918-1989; Romii in perioada post-decembrista: „europenizarea” stereotipurilor privitoare la romi; si Reprezentari artistice ale romilor in cultura romana in secolele XIX – XXI.
Publicarea acestui manual face parte din activitatile proiectului Romii din Romania: Identitate si Alteritate, implementat de Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti si finantat prin Granturile SEE, Programul „Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *