Shadow

SECRETELE COMUNITĂȚII ROMILOR TURCI. ȘI-AU FĂCUT PALATE ȚIGĂNEȘTI, DAR SINGURELE VENITURI SUNT ALOCAȚIILE COPIILOR

tigani-turciti-1Peste o mie de țigani turciți, așa cum sunt numiți popular, trăiesc în România. Majoritate trăiesc în cartierul Bendea din orașul constănțean Babadag. În această comunitate plină de vile, dar fără apă rece la robinet, fetele blonde și robuste sunt cel mai des căutate pentru a fi cumpărate de mirese.
Un cartier din orășelul Babadag, localitate constănțeană cu 8.900 de locuitori, adăpostește o comunitate aparte: aici 1.300 de oameni sunt conduși de cinci șefi de clan, bărbații au voie să aibă patru neveste, iar tinerele sunt evaluate în în funcție de culoarea părului. Este vorba de comunitatea romilor turci, populație denumită științific horahane sau horahai. Specificul comunități este dat de apartenența musulmană a romilor, termenul horahane sau horahai ar însemna în limba romă „turc” sau „non-rom”. Cercetătorul Daniela Rusu-Mocănașu spune că în țara noastră sunt doar două astfel de colectivități: cea din Babadag și cea în Medgidia, ambele din județul Constanța.
Bendea este o periferie din nordul orașului Babadag. Vara, și nu numai, pe străzile cartierului copii horahane se joacă complet dezbrăcați, iar tinerele sub 20 de ani care duc în spate bidoane cu apă sau saci cu diferite produse. Trecătorii sunt atacați neîntârziat de copii care le cer bani sau de bărbați de diferite vârste care le oferă produse sau “oportunități” de afaceri. Asta în fața unor vile cu unul-două etaje.
Căsătorii între veri
Cartierul este condus de șefii celor cinci clanuri ai comunității horahane. Acestea au la bază scheletul primelor cinci familii care au fost mutate forțat în Babadag după dispoziția din 1957 a statului român care a urmărit ca romi nomazi să fie sedentarizați.
Pomac este unul dintre clanuri. Într-o curte a familie sunt trei case și o anexă-bucătărie în care locuiesc 50 de persoane, din care 40 sunt copii. Dintre adulți nu lucrează niciunul. Singurul lor venit oficial este, așa cum recunosc, alocația copiilor.
Nevestele de 20.000 de euro
Cele mai căutate mirese sunt blondele robuste care știu să gătească. Nuanța blond a părului este importantă pentru că se aseamă cu aurul – prețuit de romi, robustețea semnifică puterea de muncă, iar priceperea în treburile casnice asigură că fata va fi o mama pricepută.
Bărbații pot avea și câte patru neveste, iar fetele la vârste de 14-16 ani sunt deja căsătorite, explică membrii clanului Pomac. De obicei, tinerele se mărită cu verișorii primari, asta pentru a păstra membrii în interiorul aceluiași clan. “Tații de băieți caută să cumpere neveste odraslelor lor, soții alese din aceeași comunitate. Prețul acestora pleacă de la câteva sute de euro și ajunge până la 10.000-20.000 de euro, iar valoarea “achiziției” ține cont de calități”, spune cercetătorul Daniela Rusu-Mocănașu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *