Romii din Republica Moldova cred în Dumnezeu, democrație și copii

palatDe Ziua internațională a romilor de pretutindeni, DW a mers în vizită la romii din Soroca, un oraș considerat ca fiind captiala romilor din R. Moldova, unde trăiește baronul romilor din fostele țări sovietice.

Blamați, înjurați, discriminați și marginalizați, însă neasimilați – așa și-au dus romii destinul de secole printre popoarele gazde. Până în prezent ei și-au păstrat obiceiurile și tradițiile, care i-au menținut ca etnie. Pe 8 aprilie este Ziua internațională a romilor de pretutindeni, care a fost stabilită de cel de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor din 1990, la Varșovia. Tot atunci, s-au pus bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită „Uniunea Internațională a Romilor” și s-a decis ca în acestă zi să fie comemorați romii uciși în anii celui de-al Doilea Război Mondial. DW a mers în vizită la romii din Soroca, un oraș considerat ca fiind captiala romilor din R. Moldova, unde trăiește baronul romilor din fostele țări sovietice.

“Romii întotdeauna au fost businesmani
Soroca este un oraş mic din nordul Moldovei, situat pe malul râului Nistru. Majoritatea populaţiei e de etnie romă. De la autogară se vede un deal pe care se află o mulţime de case cu trei sau patru etaje cu acoperişe strălucitoare. Acestea sunt casele romilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.