
Discuţia s-a centrat pe oportunitatea, aplicând în cadrul programului, rezolvării problemelor mari pe care comunităţile sărace de romi le au în toată ţara, lipsa documentelor de identitate şi a documentelor de proprietate fiind considerată izvorul sărăciei. Pentru că nu au acte de proprietate pe case, unele construite cu zeci de ani în urmă, pe terenuri pe care nici până astăzi nu au fost împroprietăriţi, romilor nu li se eliberează documente de identitate, iar de aici alte consecinţe. Nu beneficiază de diverse drepturi, copiii nu merg la şcoală, adulţii nu pot ocupa un loc de muncă etc.
Axa prioritară 4 a noului POCU – „Incluziunea socială şi combaterea sărăciei“ pare să fie soluţia. Pe codurile 4.1 „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360) în comunităţile marginalizate în care există populaţie aparţinând minorităţii rome – Regiune dezvoltata“ şi 4.2. „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360) în comunităţile marginalizate“ pot fi depuse proiecte cu finanţare deosebit de generoasă, de până la 6 milioane euro. Este vorba de proiecte integrate, în care să fie luate în calcul inclusiv aspecte ca îmbunătăţirea locuinţelor sau realizarea de facilităţi pentru grupul ţintă, chiar dacă programul nu finanţează propriu-zis proiecte de infrastructură.
Termenul-limită pentru depunerea acestor proiecte a fost amânat, de la 1 august, la 15 septembrie, proiectele integrate putând fi depuse de unităţile administrativ-teritoriale, care pot avea diverşi parteneri – instituţii, societăţi, ONG-uri.
Primarul de la Corabia vrea zeci de romi cu afaceri proprii
La Prefectura Olt au fost invitaţi să participe la întâlnire reprezentanţii a 15 primării din localităţile judeţului cu populaţie romă numeroasă, mare parte dintre aceştia subliniind că au deja pregătite diverse proiecte. Deşi ideea, subliniată de oficialul din minister, a fost tocmai aceea de a se gândi proiecte în legătură cu viaţa reală, mai mult, şefa OIR insistând să nu se mai copieze proiecte finanţate în trecut, luate de aiurea, fără legătură cu problemele specifice acelei comunităţi, ce se pregăteşte se cam învârte tot pe principiile care au dus, în anii trecuţi, la adevărate „abonamente“ la subvenţii, sutele de beneficiari (şi pe lângă aceştia şi şefii firmelor de formare şi diverse alte structuri) trăind din participările la cursuri de formare, fără să reuşească să fie, însă, integraţi pe piaţa muncii.
Primăria Corabia, a spus primarul Iulică Oane, pregăteşte un proiect cu 650 de beneficiari (250 de gospodării), cu o valoare de 3,5 milioane euro. Lider de proiect va fi un ONG, pentru că, a specificat primarul, „nu vrem să răspundem noi nu ştiu cât timp după pentru tot ce-şi cumpără fiecare pe proiect, aşa că monitorizarea o va face ONG-ul“. Acelaşi proiect care va fi depus în curând mai vizează înfiinţarea a 30 de firme, care, fiecare, să aibă minimum trei angajaţi. Ar urma să fie reabilitată şi o clădire, care să fie transformată în „centru de afaceri“ pentru firmele nou-înfiinţate.