CE NE FACEM NOI TIGANII DACA VIN AMERICANII

alexandru-diamantDin vreme, in vreme, insa cu o notabila consecventa problema tiganilor revine intr-o perpetua actualitate. S-ar spune ca reprezentantii respectivei etnii nu vor nicidecum sa fie dati uitarii.
Mai un scandal interetnic, mai o jelanie in mass-media de aiurea in legatura cu soarta trista a comunitatilor de romii
, mai niste reprosuri mai mult sau mai putin stravezii ale unor lideri occidentali, cu gulere scrobite, cum ca Romania, tara de bastina a majoritatii celor de mai sus nu face nimic, nu “rezolva” problema care le creeaza lor atata disconfort pe lustruitele lor meleaguri.
Ultimele ilustrari mediatice ale fenomenului penduleaza intre comic si dramatic, respectiv, nu prea stii ce sa faci mai degraba, sa razi sau sa plangi, sa te prapadesti de compasiune sau sa dai filosofic din umeri, vizavi de o problema aproape insolubila.
Cica intr-o comuna de pe langa Brasov, locuita de etnici maghiari si rromi, consiliul local a angajat o firma de bodigarzi ca sa prezerve ordinea si sa stopeze furaciunile la care se dedau cei din a doua categorie. Ca intr-o localitate aflata sub stare de asediu, pe ecrane defilau luptatori parca desprinsi direct din filmele cu trupe de comando, cu fel de fel de arme si accesorii, imbarcati pe jeepuri sau calare pe ATV-uri, patruland nu in Afganistan, nu in Libia, ci pe ulitele unui sat, printre carute si oratanii si babe speriate.
O alta secventa se desfasoara undeva langa Torino, intr-o falnica incropire de tabara tiganeasca. Cu voci sugrumate de emotie, reporterii, respectiv eroii reportajului deplangeau cu foc situatia disperata a rromilor fara casa si adaposturi decente, “alungati” din tara lor (Romania) de conditiile grele de existenta de acolo, in speranta fauririi unei vieti mai bune pentru ei si copiii (puradeii) lor.
Se vorbea despre faptul ca in tara de bastina n-au conditii si locuri de munca (!!), desi ceea ce se vedea numai conditii civilizate nu pareau sa fie. Cat priveste locurile de munca, ce sa mai vorbim? Cei ce au calatorit pe acolo au avut ocazia sa vada ce fel de “munci” presteaza acestia.
Situatia este totusi destul de complicata si nu poate fi nicidecum trimisa undeva in derizoriu. Din mai multe puncte de vedere, printre care si rata demografica a acestei populatii, mult superioara altor etnii traitoare in tara. Tendinte antisociale exista in comunitatile respective, dar ar fi deplasat si neadevarat sa le taxam ca niste considerente etnice.
Daca nu se intervine, mai mult decat cu niste accente critice sau, dimpotriva, lacrimi de circumstanta, starile de lucruri se vor regenera la infinit, iar pana la urma vom fi cu adevarat coplesiti de aceasta problema. Si occidentalii, la fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.