MASURI PENTRU COMBATEREA SEGREGARII SCOLARE

clasa-goala2_6733Segregarea este una dintre cele mai dure forme de discriminare pe care, din pacate, scoala romaneasca a recunoscut-o doar partial in ultimii ani. Acum este nevoie de mai mult, pentru ca efectele inechitatilor creeaza clivaje din ce in ce mai mari. Astazi propunem o foaie de parcurs pe educatie care sa combata segregarea scolara si sa promoveze calitatea invatarii in toate scolile din Romania.

Sunt masuri care nu vizeaza doar sustinerea drepturilor omului, in sensul restrans al termenului, ci pune accent si pe valorizarea diferentelor culturale, incurajarea relatiei scoala-parinte, educatie incluziva sau cresterea stimei de sine. Invit toti actorii interesati de o educatie mai buna pentru copiii nostri sa participe la dezbaterea acestei propuneri, astfel incat principiile si masurile enuntate sa raspunda nevoilor reale. Angajamentul meu este acela de a determina sistemul educational romanesc sa valorifice diferentele pentru implinirea fiecarui adult”, a anuntat ministrul Educatiei, Mircea Dumitru.

Datele de cercetare existente pana in acest moment sustin initierea unui astfel de demers. Studiul UNICEF & Romani CRISS din 2008, releva faptul ca, in anul scolar 2007-2008, dintr-un grup de 90 de scoli, in 67% au fost depistate forme de segregare scolara. In 2015, un raport al Comisiei Europene semnala ca „26% dintre elevii romi din Romania invata in clase separate etnic”. De asemenea, o monitorizare a segregarii scolare a elevilor romi in Regiunea Nord-Est in anul scolar 2015-2016 (la nivel de unitate de invatamant, cladiri, clase si la nivelul ultimelor doua banci) atrage atentia ca intr-o scoala din cinci se manifesta cel putin una din cele patru forme de segregare scolara a elevilor romi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.