Război în Bulgaria între romi și migranții musulmani

bataieVameşi europeni în Bulgaria? Nu se poate!” Ivan nu poate să creadă că un asemenea lucru ar fi posibil. Cu atât mai puţin că el se şi întâmplă, deja, la graniţa bulgaro-turcă, unde noua agenţie europeană de protecţie a frontierelor şi-a început activitatea pe 6 octombrie.
Vânzătorul de fructe îşi desfăşoară activitatea în piața din Harmanli, un mic oraş cu 18000 de locuitori, aflat la doar 30 de km de granița cu Turcia. Acolo există chiar și o tabără de refugiați. „Îmi pare rău de refugiaţi, ei sunt înşelaţi”, suspină Ivan. Oamenii ăştia, spune el, „îşi riscă viața şi cheltuie mulţi bani pentru călăuze, pentru ca apoi să ajungă în Bulgaria, unde condițiile din taberele de refugiați sunt teribile, iar polițiştii foarte brutali”.
În Harmanli nimeni n-a auzit despre cei 130 de poliţişti de frontieră europeni. În vreme ce activitatea acestora este discretă şi puţin cunoscută de locuitorii din regiune, refugiaţii stârnesc multă rumoare la Harmanli. Cei mai mulţi cetăţeni se întreabă mai ales de ce, brusc, străzile au fost împânzite de o puzderie de poliţişti şi jandarmi
Romii împotriva refugiaţilor
Explicaţia lui este simplă: poliţiştii bulgarii îi consideră pe romi suspecţi la modul general. Mulţi alţi bărbaţi din Harmanli cu pielea închisă la culoare pe care îi întrebi ce părere au despre acest lucru vor confirma spusele lui Mitko.
Prezenţa masivă a poliţiştilor a început acum câteva săptămâni, povestesc oamenii locului, într-o cafenea aflată într-un cartier de romi, vorbitori de limbă turcă. Decizia a venit pe fondul unei bătăi în centrul de refugiaţi. Refugiaţii, spune unul dintre bărbaţii intervievaţi, ar trebui daţi afară din ţară. „Au crescut cu cuţitele în buzunare şi sunt oameni periculoşi”.
Un alt tânăr, deşi spune că nu se teme de refugiaţi, declară că este înfuriat că soţia lui se teme să mai iasă afară după lăsarea întunericului. Refugiaţii despre care vorbeşte toată lumea sunt doar bărbaţi tineri, care ies afară doar în grup şi a căror limbă nu poate fi înţeleasă, şi care se uită insinuant la femei, povesteşte tânărul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.