Invitație la film pentru cei săraci

film-madridFără covor roșu si fără prezența unor mari actori. Vorbim despre Festivalul de Film Caniada Real care se desfăşoară zilele acestea în cea mai săracă zonă din Madrid. Un cartier, în care traficul de droguri este un mod de viaţă, a fost invadat de cinematografe în aer liber, iar printre filmele prezentate sunt şi trei pelicule din RomâniaComunităţi întregi de romi nomazi din România şi din restul Europei de est, dar şi imigranţi din nordul Africii, în special marocani trăiesc în Caniada Real. Aici îşi duc traiul şi mulţi romi spanioli. Primii se ocupă cu furturile şi cerşitul, în timp ce localnicii sunt implicaţi în traficul de droguri.
Pe strada principală, din sută în sută de metri, ni se atrage atenţia că poliţia este în zonă. Câţiva tineri sunt coborâţi dintr-o maşină, iar agenţii caută droguri. Noi trecem fără probleme ba chiar suntem ajutaţi de un ofiţer să ne orientăm în această zonă periculoasă.
În faţa fiecărei locuinţe, oamenii par să îşi petreacă seara relaxaţi. Însă în spatele acestui calm e un adevărat joc de-a şoarecele şi pisica între poliţie şi vânzătorii de droguri.
Un alt blocaj al poliţiei şi, în sfârşit, ajungem la festivalul de film.
Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 în Spania: „Așadar prima ediție a unui festival de film cu totul aparte într-un loc aparte. Poate cel mai sărac loc din Madrid , oameni care nu își pot permite să ajungă la un cinematograf în viața lor, de data aceasta au cinematograful la ei acasă.”
Pe ecranul instalat într-o curte rulează filmul românesc “Amintiri din epoca de aur”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.