Tibor Navracsics, comisarul UE pentru educatie, cultura, tineret si sport, a declarat: „Sistemele educationale din Europa pot oferi un ajutor esential in abordarea unor chestiuni importante, precum somajul persistent in randul tinerilor si cresterea economica lenta, cat si a unor noi problematici, cum ar fi criza refugiatilor. Dar educatia va juca un astfel de rol numai daca se vor obtine rezultate bune in acest sector. In prezent, trebuie sa ne asiguram, mai mult ca oricand, ca educatia le permite tinerilor sa devina cetateni activi, independenti si sa isi gaseasca un loc de munca motivant.”
Procentul prescolarilor romani care se bucura de educatie si ingrijire pana la inceperea invatamantului obigatoriu a ramas constant in ultimii 4 ani (86,4%), sub media europeana de 94,3%. Cu toate acestea, este de asteptat ca participarea la invatamantul prescolar sa creasca in urmatorii ani, gratie introducerii tichetului social pentru copiii din familiile sarace.
De asemenea, editia din acest an a Monitorului european al educatiei si formarii mentioneaza ca ponderea absolventilor de studii superioare din Romania a crescut in anul precedent pana la 25,6% , astfel incat aceasta este in prezent foarte aproape de obiectivul national, dar este in continuare una dintre cele mai scazute din UE, unde se inregistreaza o medie de 38,7%.