Shadow

S-a deschis „Centrul de servicii integrate pentru copii aflaţi în dificultate” din comuna băcăuană Valea Seacă

florin-duraSărăcia şi natalitatea crescută din Valea Seacă îi determină pe localnicii romi să plece în Norvegia şi Suedia. In data de 25 septembrie a avut loc inaugurarea „Centrul de servicii integrate pentru copii aflaţi în dificultate”, proiect derulat de Fundaţia Star of Hope Romania, în parteneriat cu Primăria comunei Valea Seacă şi cu sprijinul financiar al unor donatori privaţi din Norvegia şi Suedia.
Centrul de servicii integrate pentru copiii proveniţi din familii sărace, în marea lor majoritate proveniţi din familii rome, a fost amenajat în centrul comunei, lângă căminul cultural din Valea Seacă. Principalii finanţatori sunt Pingstforsamling Arvika, Suedia, Pinsemenigheten Salem, Sandefjord Norvegia, alături de organizaţia Star of Hope International Suedia şi Norvegia. La evenimentul de deschidere a participat o delegaţie a finanţatorilor dar şi autorităţile centrale şi judeţene. Au fost prezenţi, pentru a vorbi despre necesitatea proiectului Aurora Vatamaniuc, din partea Fundaţiei Star of Hope, Ion Pravăţ, primarul comunei Valea Seacă, Florin Dura, liderul Partidei Romilor Pro Europa, Sorin Ailenei, din partea Instituţiei Prefectului Bacău, conferenţiarul universitar dr. Adrian Netedu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.
În comuna Valea Seacă trăieşte o comunitate de romi de peste 1700 de persoane, a treia ca dimensiune din judeţ. Vizita cetăţenilor suedezi şi norvegieni vine ca urmare a faptului că mai mulţi locuitori de etnie romă, din Valea Seacă, au venit în ţările nordice în căutarea unui trai mai bun şi a unor venituri, care să le asigure traiul de zi cu zi pentru familiile din ţară, de cele mai multe ori numeroase. În studiul realizat de conferenţiarul dr. Adrian Netedu, profesor de sociologie, se arată că în comună învaţă 417 elevi, din care 286 sunt romi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.