Protest împotriva intenţiei primăriei Baia Mare de a amplasa într-un cartier locuinţe pentru romi

primaria_baiamarePeste 100 de persoane din cartierul Vasile Alecsandri din Baia Mare au protestat, joi, faţă de intenţia municipalităţii de a amplasa locuinţe modulare pentru romi pe terenul din vecinătatea blocurilor.
“Primăria a încercat în mai multe rânduri să găsescă un loc în care să amplaseze aceste locuinţe modulare în care să-i mute pe romii din mai multe locuri ale oraşului, însă de fiecare dată au fost opriţi de cetăţeni. Acum, spun că terenul din vecinătatea blocurilor este proprietate publică, deşi când noi am cerut terenul pentru a construi garaje ne-au spus că e proprietate privată. Încercaţi să vă imaginaţi ce s-ar putea întâmpla aici dacă ar fi aduse câteva familii de romi. Suntem îngrijoraţi de modul cum înţelege primăria să-i integreze pe aceşti oameni fără a ţine cont şi de efectele asupra celorlalţi locuitori”, a spus Emil Tzukodi, locuitor din cartierul Vasile Alecsandri.
Potrivit acestuia, în cele patru blocuri de locuinţe din cartierul băimărean, lângă care ar uma să fie mutaţi romii, locuiesc aproape 800 de persoane şi aproape 200 de copii merg la grădiniţă, şcoală sau liceu.
Nemulţumirea locuitorilor este accentuată şi de faptul că toate apartamentele din blocurile în care ei locuiesc acum au fost locuinţe sociale în care au locuit romi şi care au fost devastate aproape în întregime, astfel încât municipalitatea a fost nevoită să-i evacueze şi apoi să vândă spaţiile de locuit. “În momentul când am venit aici, casa scărilor nu mai avea balustradă, din camere lipseau geamurile, toate instalaţiile electrice erau smulse din pereţi, urme de foc în mijlocul camerelor, instalaţiile sanitare sparte sau înfundate, pereţii afumaţi (…), era un prăpăd greu de imaginat. Fiecare locatar a făcut eforturi financiare mari pentru a reface o locuinţă distrusă în asemenea hal şi abia după ce am reuşit să refacem locuinţele şi spaţiile din faţa blocurilor, cei de la E.ON Gaz şi Enel au fost de acord să ne branşeze la utilităţi, apoi ne-am legat la apă. Până am reuşit să refacem instalaţiile de apă şi cele sanitare, toată lumea folosea o cişmea din curtea blocurilor, iar acum după ce totul arată civilizat, primăria vrea să amplaseze locuinţele modulare pentru romi la numai câţiva zeci de metri de blocuri. Nu o să permitem acest lucru şi o să ne adresăm primarului şi prefectului de Maramureş”, a spus Liviu Mălaimare, locuitor din cartierul Vasile Alecsandri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.