
Un grup de 11 jurnalisti a tulburat ieri pentru citeva ore linistea comunitatii rome din Bolintin. “Incursiunea” a facut parte din programul “Consolidarea tolerantei etnice prin presa”, initiat de Centrul Regional PER si Agentia de Monitorizare a Presei. Vile, masini de lux cu numar de Italia sau Spania, oameni bine imbracati si plini de bijuterii din aur, cocioabe, carute, copii cu picioarele goale si barbati nerasi fumind tigari ieftine. Asa arata cartierul romilor din Bolintin Deal. Majoritatea spun ca sint zidari, lautari, colectionari de sticla si de fier vechi, foarte multi fiind plecati “la munca” in strainatate. Cei de acasa asteapta cu sufletul la gura semnarea Tratatului de aderare la UE, in speranta ca astfel vor putea accesa fonduri europene pentru a-si cumpara instrumente sa cinte la nunti si cumetrii.
Gheorghe Ghitica este lautar, are un acordeon si a cintat in ansamblul “Ciocirlia” vreme de 25 de ani. Acum cinta mai mult in strainatate, impreuna cu fiul lui. “Nu se face nunta sau botez fara noi”, spune Ghitica. Lautarul povesteste ca, “de cind s-a dat drumul la vize”, a cintat in Italia si Spania, in marile comunitati de romani. Mosteneste talentul de la tatal sau si este mindru ca fiul lui va continua traditia familiei. “Pe baiatul meu, Liviu, l-am invatat sa cinte de la 4 ani si a facut si scoala de muzica”, a spus Ghitica.
Maria Ciobanu, Irina Loghin, Ileana Ciuculete sint doar citeva dintre “marile voci ale muzicii populare romanesti” alaturi de care a cintat Gheorghe Ghitica. “Intrebati-le de mine si o sa va spuna ele cine este Gheorghe Ghitica, am cintat impreuna la multe nunti si sintem prieteni buni”, a spus Ghitica.
Lautarul din Bolintin isi doreste ca Romania sa semneze mai repede Tratatul de aderare la Uniunea Europeana deoarece spera sa poata obtine si ei bani din fondurile europene pentru a-si cumpara instrumente muzicale. “Ajuta Dumnezeu si semnam si noi Tratatul de aderare sa ne mearga si noua bine si sa ne dea fonduri sa ne cumparam instrumente”, a spus Gheorghe Ghitica.