Un primar francez refuză şcolarizarea copiilor romi în instituţiile de învăţământ locale

scolarizareromi-1474376594William Delannoy, primarul comunei Saint-Ouene, aflată la periferia Parisului, refuză şcolarizarea copiilor romi în şcolile din localitatea care se află sub directiva sa, decizie considerată ilegală în legislaţia franceză, informează site-ul canalului BFM TV. 
Practic, primarul francez William Delannoy refuză şcolarizarea copiilor romi care locuiesc în tabere impro-vizate din vecinătatea comunei Saint-Ouene. 
În Franţa, legea stipulează ca fiind obligatorie şcolarizarea copiilor cu vârste între 6 şi 16 ani, indiferent de originile lor. Drept urmare, primarii francezi sunt obligaţi să înscrie la şcoală toţi copiii care locuiesc în comuna ce se află sub direcţiunea lor. Primarul speră însă să atragă atenţia statului francez în privinţa problemelor cu care se confruntă comuna sa din cauza populaţiei rome. 
El nu este singurul primar care alege să procedeze astfel, alţi cinci reprezentanţi ai conducerii centrale ale unor comune care se află la periferia capitalei Franţei au refuzat, de asemenea, accesul copiilor romi în şcolile locale. În fiecare caz, justiţia a constrâns comunele în cauză să înregistreze copii romi în cadrul instituţiilor franceze de învăţământ de stat. O serie de asociaţii non-guvernamentale apără dreptul la şcolarizare al acestor copii şi s-au revoltat împotriva primarului din Saint-Ouene. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.