Preşedintele Francois Hollande recunoaşte genocidul romilor întreprins de Franţa în al Doilea Război Mondial

Franţa îşi asumă responsabilitatea pentru trimiterea în lagăre de concentrare a mii de romi în timpul regimului de la Vichy, instituit în cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat preşedintele francez Francois Hollande, citat de France 24.
”A venit ziua ca adevărul să fie spus”, a afirmat Hollande în cadrul primei vizite prezidenţiale la lagărul de concentrare al romilor, cu ocazia unei ceremonii de comemorare în localitatea Montreuil-Bellay, din centrul Franţei.
”Franţa recunoaşte suferinţele popoarelor nomade care au fost închise în lagăre de concentrare şi îşi recunoaşte responsabilitatea pentru aceasta”, a adăugat preşedintele francez.
Romii au fost persecutaţi în timpul Holocaustului, asemenea evreilor. Potrivit estimărilor, în timpul celui de-al Doilea Război mondial în lagărele franceze au decedat între 220.000 şi 500.0000 de persoane rome.
Regimul de la Vichy este un sistem de guvernare fascist instituit după înfrângerea Franţei de Germania, în 1940. Acesta a fost suspus în totalitate guvernării naziste şi a fost înlăturat de la putere în anul 1944, în momentul în care forţele aliate şi generalul Charles de Gaulle au eliberat Franţa şi au stabilit un Guvern provizoriu.
Între 6.000 şi 6.500 de romi au fost închişi în 31 de lagăre, cel mai mare din acestea fiind cel din Montreuil-Bellay, unde peste 2.000 de persoane au fost trimise între noiembrie 1941 şi ianuarie 1945. Aproximativ o sută dintre aceştia au murit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.