Shadow

Romii care muncesc în Franţa câştigă de opt ori mai mult decât în România

Romii români care lucrează în Franţa câştigă de opt ori mai mult decât ar fi câştigat în România, deşi venitul lor reprezintă mai puţin de jumătate din salariul minim din ţara-gazdă, şi trimit peste 40 la sută din acest venit în ţara de origine, potrivit unui studiu dat publicităţii joi.
Studiul “Aritmetica migrării romilor în Franţa – jumătate din salariul minim de acolo, câştiguri de opt ori mai mari decât aici” a fost realizat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE) pe un eşantion de 500 de cetăţeni români de etnie romă care au emigrat în Franţa. Unul dintre cele mai importante rezultate ale cercetării arată că majoritatea lor (93 la sută) aveau în România un venit lunar de maxim 70 de euro, în timp ce venitul mediu pe care îl obţin în prezent în Franţa este de 561 de euro. Totodată, fiecare persoană din eşantionul studiat trimite în România, în medie, 235 de euro pe lună.
Cum numărul romilor din Franţa, estimat de societatea civilă şi acceptat de oficialii francezi, este de aproximativ 15.000, dintre care majoritatea sunt români, estimările ar arăta că romii români emigraţi în Franţa ajung să trimită lunar în România 3,5 milioane de euro. Pe baza aceluiaşi considerent, într-un an, în ţară, ajung 42,3 milioane de euro de la migranţii romi din Franţa. Aceşti bani sunt destinaţi în principal întreţinerii familiei, educaţiei copiilor/ fraţilor, îmbunătăţirii condiţiilor de locuit şi, într-un procent mai mic, economisirii, arată rezultatele studiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *