Exclusiv: Din comuna romilor, Ciurea, pe marile scene ale lumii: “La noi se ascultă mai mult manele, belgienii preferă muzica clasică”

Prezent cu ceva vreme in urma la Iasi, mi-a acordat un interviu in exclusivitate. ‘Pe tigani ii vezi peste tot, in Gara de nord din Bruxelles sau in alta parte. I-am vazut si eu cand ma duceam cu trenul la Anvers pentru concert si erau foarte multi. Ii auzeam cum vorbeau romaneste. Altadata venisera jurnalistii sa-i intervieveze’, povesteste Varlan. El subliniaza faptul ca deviza dupa care se ghideaza acestia este urmatoarea: “Noi suntem aici, putem sa facem ce vrem, astia au foarte multi bani si-i fraierim!’. Unii dintre ei umbla cu furatul si cersitul, ascunsi sub pavaza unor asa-zise activitati legale. Chipurile vand ziare. “Dar unii dintre belgieni isi dau seama cu ce se confrunta si nu le dau nici cea mai mica atentie. E o pata neagra, dar depinde si de belgienii care ii percep. Unii vin cu afirmatii de genul: ah, romani, sa iasa afara! Sau ceva de genul asta. Altii spun ca nu e vina lor, ca tigani sunt peste tot’.

Tanarul instrumentist Bogdan Varlan, o mare promisiune a clarinetului clasic mondial, a remarcat si virulenta din ce in ce mai accentuata a europenilor vizavi de invazia tiganilor romani. “Cand eram in Bordeaux, un oras burghez, cu oameni bogati, de dreapta, am remarcat atitudinea lor impotriva emigrantilor’. Varlan se fereste sa o spuna direct, dar da de inteles ca a sesizat spiritul rasist al acestora. Satui de atatia tigani romani, francezii din Bordeaux s-au razbunat intr-un fel pe tanarul talentat sosit in Franta nu pentru talharii, ci pentru studiul clarinetului la Conservator.

Leave a Reply

Your email address will not be published.