Poveste de viaţă: 7 ţigani sărmani din Vrancea le dau lecţii de omenie românilor

Codruţ Bolocan, Ionuţ Iordache, David Bolocan, Liviu Marin, Lali Bolocan, Viorel Oprea şi din nou David Bolocan, şapte voinici cu vârste între 16 şi 19 ani, din comuna Răcoasa, toţi de etnie romă, sunt în această iarnă eroii bătrânilor din comunitatea care numără puţin peste 3.000 de suflete.
Băieţii, niciunul dintre ei fraţi, dar toţi buni prieteni, au luat iniţiativa ajutorării în sezonul rece a bătrânilor neputincioşi din satul Răcoasa.
Ei frecventează biblioteca din comună, acolo unde printr-un proiect „Biblionet”, finanţat de fundaţia condusă de Bill Gates şi soţia acestuia, Melinda, copiii romi sunt iniţiaţi de bibliotecarul Ghiţă Vlădoiu în folosirea celor şase computere şi echipamente IT cu care biblioteca sătească a fost dotată.
Aici le-a venit şi ideea de a fi voluntari şi făuritori de fapte bune, ceea ce, să recunoaştem, se întâmplă mai rar astăzi în rândul tinerilor.
„Luni a nins tare pe la noi pe aici. Am vorbit cu domnul Vlădoiu, bibliotecarul, că ar fi frumos să mergem pe la casele bătrânilor din sat să le facem pârtie. Chiar eu am o vecină bătrână, pe care o mai ajut cu ce are nevoie. Imediat acesta a fost de acord, a vorbit cu primarul care ne-a dat lopeţi şi ne-am apucat de treabă. Într-o singură zi cred că am mers la peste 20 de gospodării şi vă spun sincer că am întâlnit bătrâni care au plâns de bucurie că am putut să le fim de folos”, ne-a spus Codruţ Bolocan, care în vara anului viitor împlineşte vârsta de majorat.
Vor la şcoală, dar sunt prea săraci Codruţ are doar opt clase şi ar fi vrut să urmeze liceul la Focşani, dar părinţii săi sunt prea săraci să-şi permită să-l ţină la şcoală. „Vara asta am dat examen şi am fost admis la Colegiul Traian Vuia din Focşani, la mecanică-auto. M-am retras însă, pentru că nu am cu ce să plătesc căminul sau să fac naveta zilnică la Focşani. Ne descurcăm foarte greu, din munca cu ziua de primăvara până toamna, iar iarna creştem un porc şi o vacă ca să avem de mâncare. Noi suntem trei fraţi la părinţi, dar eu sunt de bază acasă, pentru că tata este bolnav”, ni se confesează Codruţ

Leave a Reply

Your email address will not be published.