Shadow

Pentru romani, ungurii sunt harnici si uniti, iar rromii, lenesi si hoti

Un sondaj de opinie realizat in Cluj-Napoca de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala arata ca stereotipurile etnice ramin in continuare foarte puternice.
Astfel, daca romanii au o perceptie in general pozitiva despre maghiari (si reciproca este valabila), in schimb etnicii rromi sunt vazuti ca lenesi, hoti sau smecheri, reiese din cercetarea publicata
Romanii, ca si maghiarii, declara in proportie de 88 la suta ca se inteleg bine sau foarte bine cu oameni apartinind unui alt grup etnic.
Maghiarii si romanii din Cluj au aceeasi cota de incredere (cca 71%) in persoane de religie diferita sau in persoane de etnie diferita (cca 58-60%).
In schimb, relatiile dintre maghiari si romani sunt vazute ca fiind mai proaste de catre maghiari decit de intreg esantionul reprezentativ pentru Cluj. O aceasi situatie este intalnita si in ceea ce priveste relatiile dintre romani si rromi, in timp ce relatiile dintre maghiari si rromi sunt private ca fiind ceva mai bune.
Totusi, perceptia asupra diferitelor grupuri etnice din Cluj este la extreme. Asta pentru ca romanii cred despre maghiari ca sunt, in ordine, mai intai harnici (opinie impartasita de 15,6% dintre repondenti), uniti (9,2%), buni (7,3%), gospodari (6,4%) sau sovini (3,8%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *