Shadow

EurActiv: România întoarce spatele trecutului întunecat de sclavie al romilor

O analiză despre comunitatea romilor realizată de publicația EurActiv a ajuns la concluzia că România a întors spatele trecutului întunecat al acestei etnii.
Timp de generaţii, au fost vanduţi şi cumpăraţi ca simple obiecte de către bogătaşi, care, uneori i-au obligat să poarte zgărzi metalice cu spini pe interior, pentru a nu se putea odihni în timpul muncii. Femeile erau abuzate sexual, cuplurile despărţite, iar copiii îndepărtaţi cu forţa de familie, devenind la rândul lor sclavi. Este povestea subjugării unei etnii, nu din îndepărtata Americă, ci chiar din inima Europei, din România, se arată într-o amplă analiză realizată de
Este o poveste rămasă nespusă până în zilele noastre, chiar şi în condiţiile în care sute de mii de descendenţi ai celor care au fost sclavi – etnia romă – încă se luptă cu stigmatul înaintaşilor. “Cinci secole de sclavie au marcat o perioadă tragică din istoria României… un timp în care romii au fost deprivaţi de statutul de fiinţă umană” – a declarat pentru AFP Delia Grigore, de profesie etnolog şi  membră a etniei rome. “Sclavia romilor este o pagină pierdută a istoriei” crede, la rândul său, Alina Şerban, o tânără actriţă romă care a jucat în piese dedicate identitaţii acestei etnii.
Potrivit istoricilor, se crede că poporul rom a apărut în nordul Indiei în urmă cu aproape 1.500 de ani şi a ajuns în Europa medievală în jurul anilor 1100. Cei cu pielea închisă la culoare, cunoscuţi sub numele de Romani, au primit apoi numele de Ţigani, de la cuvântul grecesc Athinganoi, care a derivat , adesea peiorativ, în Gitanes, în limba franceză, Gitanos în spaniolă şi Gypsy în engleză. Un document care datează din 1385 atestă faptul că prinţul Dan, monarhul provinciei române Valahia, “a oferit în dar mănăstirii Tismana 40 de muncitori Atzigan”, adică sclavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *