Shadow

Din ce in ce mai multi romi cer azil politic in SUA, invocand ostilitatea tarilor europene si un val de neo-nazism

Grupuri de romi trec, din ce in ce mai des, granita dintre Mexic si SUA, ghidati de calauze mexicane, se predau patrulelor Pazei de Frontiera si solicita azil in Statele Unite, invocand ca sunt persecutati de catre autoritatile romane, scrie Chicago Tribune. Cotidianul ofera exemplul lui Viorel Romanescu, din comuna Cornetu, care “si-a vandut porcul si calul” pentru a-si cumpara un bilet de avion catre Mexic, de unde a intrat ilegal in SUA.
Viorel Romanescu spune ca a decis sa paraseasca Romania pentru ca “avea probleme sa supravietuiasca”, aratand cicatrici pe scalp si in zona gurii despre care spune ca au fost provocate de politie.
Chicago Tribune relateaza, citand statistici guvernamentale, ca anul acesta aproape 1,800 de romani au fost prinsi la granita sudica a SUA, o crestere semnificativa de la cei circa 400 prinsi in 2015 si cele cateva zeci in 2008.
“Sunt impinsi de valul de anti-imigrantie care matura Europa, trimitand romii peste Atlantic. Grupul traditional itinerant, persecutat timp de secole, se confrunta cu guverne mai putin tolerante, in contextul sosirii a peste 1 milion de imigranti si refugiati din Siria si alte tari care coplesesc regiunea. O renastere a neo-nazismului, din Romania pana in Italia, a dus la demolarea taberelor, incendierea afacerilor, separarea cartierelor cu ziduri si agresarea copiilor romi”, scrie cotidianul american.
Romii solicita azil in SUA in pofida poplismului in crestere si apelurilor la legi mai stricte pentru imigrantie pentru ca, scrie Chicago Tribune, “vad aici o oportunitate”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *