Shadow

În acest sat din Iași toate femeile au rămas gravide în același an

Într-un sat din judeţul Iaşi, toate femeile între 13 şi 45 de ani au rămas gravide în același an.

În satul Crucea din comuna ieșeană Lungani s-a întâmplat un fenomen ce părea imposibil: toate femeile au rămas gravide în acelaşi an. În localitate sunt acum atât de mulţi copii încât nu mai au loc la grădiniţa din sat.

 „Noi avem în jur de 450 de copii care nu sunt cuprinși la grădiniță. Este marea problemă, a spațiului. Majoritatea copiilor de aici încep să migreze spre comuna Lungani. La noi, natalitatea este în creștere în fiecare an”, a explicat pentru Digi 24 mediatorul școlar Ionuț Anghel.
 Edilii spun că degeaba fac campanii de informare, tradiţia este mult mai puternică în comunitatea de romi din localitate.
„Este încetățenit obiceiul să se căsătorească de la vârste fragede de la 13-14 ani, ca până la 20 de ani fiecare familie să aibă cinci, șase copii”, a spus primarul comunei, Gheorghe Pricopie.
  Maria Anghel era elevă la liceul din satul Crucea când a rămas însărcinată. La 17 ani a născut primul copil.
„Doi copii. Ne descurcăm bine. Nu a fost greu pentru că m-au ajutat părinții, m-a ajutat sora mea. Până am născut am mers la școală”, a spus tânăra.
 Maria nu este singura tânără care a devenit mamă înainte de a fi majoră. În 2015, în România 676 de tinere cu vârsta sub 15 ani au născut şi aproape 19.000 de tinere cu vârsta între 15 şi 19 ani au născut, a atras atenția activista feministă și directoarea Centrului Filia, Andreea Braga.
 Un raport Eurostat arată că femeile din România sunt printre cele mai tinere mame din Europa. Media de vârstă este de 26,3 ani, în timp ce media europeană este de 28,9 ani

Leave a Reply

Your email address will not be published.