Shadow

Romii din Romania, subiect de televiziune in America

Romii din satul Dalga, comuna Dor Marunt, judetul Calarasi, precum si modul lor de viata fac subiectul reportajului CBS NEWS.
O asezare cu 2500 de oameni, din Dalga, are drumuri prafuite, nu are apa curenta iar rata somajului in localitate este de 70%. Cei mai multi adulti muncesc in strainatate, in mare parte in Italia sau Marea Britanie, multi dintre ei afirmand ca in Romania nu au de munca fiindca nimeni nu vrea sa-i angajeze. In anii comunismului cei mai multi dintre membrii comunitatii rome au muncit in fabrici care apartineau statului si in cooperativele agricole, insa multe dintre acestea au falimentat dupa 1989, iar romii si-au pierdut locurile de munca.
De atunci, ei s-au chinuit sa faca fata cheltuielilor si sa le ofere astfel un viitor mai bun copiilor lor, cu toate ca proiectele initiate de Uniunea Europeana si organizatiile non guvernamentale ii ajuta pe unii sa-si lanseze mici afaceri si sa imbunatateasca educatia copiilor. In acest sens, copii romi merg la scoli care au si activitati de dupa-amiaza, in care sunt ajutati sa-si faca temele, printr-un program after-schol sponsorizat de Comisia Europeana in Dalga. Programul denumit Fondul Educatiei Rome este menit sa acopere prapastia educationala dintre romi si restul cetatenilor din intreaga Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.