Când discriminarea se învață la grădiniță

 Un exerciţiu ce apare în broşura unui concurs naţional pentru copiii de grădiniţă şi clasele primare arată imaginea a doua familii alături de un animal şi de un copil de culoare. Iar elevii sunt întrebaţi „care este intrusul” în respectivele imagini. Ministerul Educaţiei cere ca materialul să fie retras, iar editura a prezentat scuze public pentru ceea ce a calificat drept „o scăpare”.Un exerciţiu aparent inofensiv, dar care îi învaţă pe copii să discrimineze. Doi bunici alături de o girafă. Doi părinţi europeni, cu un bebeluş în braţe, lângă un copil de culoare. Sunt două imagini care apar în broşura concursului Amintiri din Copilărie. Legat de aceste imagini, copiiilor li se cere să arate intrusul din familie.

Cei mai mulţi dintre părinţi şi chiar reprezentanţii consiliului antidiscriminare spun însă că exerciţiul îi influenţează negativ pe cei mici.
„Aici normal că zici de girafa, dar aici probabil eşti tentat să fii un pic rasist. Copiii de vârsta lui nu cunosc chestia asta cu rasismul şi îi învaţă oarecum să vadă pe cineva diferit! Nu este bine pusă problema”, spune tatăl unui copil.
„Cred că la grădiniță ar trebui să se comporte lumea normal și cu cel negru, și cu cel bogat, și cu cel sărac”, spune o bunică.
A vorbi de intrus, din punctul meu de vedere, este o expresie care la această vârstă generează reacţii adverse. Este o vârstă în care se formează foarte multe prejudecăţi şi stereotipuri care ulterior pot să aibă efecte negative”, spune Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Ministerul Educaţiei îndeamnă la toleranţă în şcoli şi va cere retragerea materialului din şcolile şi grădiniţele unde este distribuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.