Shadow

FABRICA DE COPII DE LA LUNGANI. 300 de femei sunt gravide în satul Crucea

Iaşul este pe primele locuri la numărul de nașteri în România, alături de Bucureşti şi Suceava. Capitala, Moldova şi Dobrogea sunt cele trei zone ale României cu natalitate ridicată. Dintre cele trei zone, în Moldova se nasc cei mai mulţi copii, iar recordul îl deţine satul Valea Grecului din judeţul Vaslui.
În judeţul Iaşi, cea mai mare natalitate este în comuna Lungani: 24 de născuţi vii la mia de locuitori. Spre exemplu, în satul Crucea din comuna Lungani, în prezent, sunt înregistrate 300 de gravide din totalul de 2.000 de locuitori din sat. 11 copii născuţi vii la mia de locuitori e media Iaşului. În Lungani, media este de 24.
Devreme căsătorite
Cum este posibil ca într-o comună să se nască în fiecare an 24 de copii la 1.000 de locuitori? Pentru că fetele se căsătoresc foarte devreme. „Avem o mulţime de căsătorii, cu fete de doar 14 ani. Asta-i tradiţia lor, nu avem ce să le facem. Şi după ce se căsătoresc o iau repede la făcut copii. Sunt săraci, dar nu le pasă. Nu sunt multe familii care să aibă sub 5 copii. Între 5 şi 12 sunt cele mai multe”, a spus Gheorghe Pricopie, primarul din Lungani. Acesta a declarat că nici în familiile de români situaţia nu este mult diferită. „Se căsătoresc ceva mai târziu, dar fac mulţi copii. Avem o grămadă de familii cu 8 – 10 copii. E rău că-i sărăcie mare la ei, dar bogăţie de copii este”, a mai spus primarul Pricopie. „În satele Crucea şi Zmeu se fac botezuri multe. Se descurcă cum pot, îi cresc cum pot, dar de avut îi au”, a spus şi preotul Adrian Andrei, din comuna Lungani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *