Shadow

Judecatorii din Marea Britanie nu mai au voie sa foloseasca termenul “tigan”

Judecatorilor din Marea Britanie li se recomanda sa nu mai utilizeze termenul de “tigan” in hotararile pe care le dau, pentru a nu-i ofensa pe mebrii comunitatii rrome, fiind propusa in schimb expresia “membru al comunitatii nomade”.

Restrictia a fost introdusa intr-un set de reguli generale care le-a fost furnizat magistratilor cu scopul de a evita orice posibila acuzatie de discriminare, scrie Daily Mail.

Noua reglementare i-a nemultumit insa pe reprezentantii unui ONG britanic. “In Marea Britanie, oamenii sunt mandri sa fie numiti tigani, ei nu se supara pentru ca nu este un termen jignitor. Multi britanici din comunitatea ‘romani’ sunt mandri de apartenenta lor, asa cum membrii oricarei alte comunitati sunt”, a declarat Joseph Jones, secretar al Consiliului Tiganesc.El spune ca a-i descrie pe tigani drept “membri ai comunitatii nomade” este prea simplist si creeaza confuzii.


Noile reguli le-au fost prezentate magistratilor in cadrul unui ghid intitulat “Tratamentul egal in instanta”, in care se recomanda ca judecatorii si avocatii sa “identifice si sa elimine” orice prejudecata personala. In ghid se prezinta o lista intreaga de persoane “dezavantajate din punct de vedere economic si social”, care au nevoie de sprijin, dar si de tratament onest, egal cu ceilalti. Pe aceasta lista mai figureaza, printre altii, minoritatile religioase, persoanele cu dizabilitati sau homosexualii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *