Shadow

Leonarda, kosovara de etnie romă care poate schimba politica Guvernului francez

Cazul unei tinere kosovare de origine romă mişcă plăcile tectonice ale politicii franceze. Mai mult, naşte o adevărată mişcare socială. Mai multe licee au fost blocate joi la Paris, iar elevii cer schimbarea politicii de imigraţie a Guvernului, dar şi demisia ministrului de Interne, Manuel Valls. Totul a pornit de la cazul foarte mediatizat al unei tinere kosovare de etnie romă, Leonarda Dibrani.

Cazul adolescentei kosovare a născut deja polemici în Franţa: trebuie încurajată expulzarea unui copil în numele unităţii familiale?

Liceenii au blocat şase licee joi dimineaţă, la Paris, pentru a protesta faţă de expulzarea elevilor străini. Se întâmplă după cazul extrem de popularizat în Franţa al unei eleve rome originare din Kosovo, Leonarda Dibrani. Ce s-a întâmplat exact în acest caz?

Pe 9 octombrie, la Doubs, în estul Franţei, poliţia de frontieră a intrat într-un centru de primire din acest oraş pentru a găsi familia lui Resar Dibrani, arestat la finalul lui august pentru vânzarea unei maşini şi expulzat. Poliţia i-a găsit în centru pe soţie şi cei cinci fraţi. Însă adolescenta era lipsă la apel, ceea ce înseamnă că expulzarea nu era posibilă. Ea era la şcoală, mai exact la colegiul André-Malraux de Pontarlier, de fapt într-o excursie cu clasa. Aşa că poliţia a venit şi a luat-o pe elevă aşadar de la şcoală şi a dus-o la secţia de poliţie. Împreună cu restul familiei, a fost expulzată înapoi la Mitrovica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *