Țiganii la Therme și corectitudinea politică

Nu știu care e termenul corect pentru “politically correct”, așa că o să folosesc traducerea mot-a-mot.
Pe mine m-a amuzat știrea cu badigarzii interzicând unor cetățeni de etnie romă să intre la Therme (pentru cetățenii din zonele mai civilizate ale patriei, Therme ăsta e un fel de Paradisul Acvatic din Brașov sau Aqua Palace din Hajduszoboszlo). În bunul spirit civic, un cetățean s-a plâns de discriminare și toți românii au sărit să spună că nu e normal.
Teoretic, nu e.
Practic…toată lumea știe de ce acei paznici au acționat așa. Odată intrați cercetașii, ei vor răspândi vorba despre ce se poate face acolo și cum se face și într-un timp relativ scurt, cetățenii civilizați vor pleca scârbiți sau vor îndura cetățenii de calitate ai acestei etnii speciale.
Înainte de Therme, am auzit niște povești, ambele cu ansambluri rezidențiale și cetățeni romi. Ambele povești au același fir, chiar dacă se întâmplă în zone diametral opuse ale Bucureștiului și cu oameni de naționalități diferite (patronul de la Paradisul Verde e român, patronul de la rezidențialul fără nume e israelian): cetățeni romi au venit să cumpere, cu bani cash, 1-2-3 apartamente/case în complex, constructorul a privit banii de pe masă, s-a gândit un pic și a refuzat politicos. Ba chiar Țânțăreanu le-a și explicat de ce: nimeni nu va mai vrea să cumpere în jurul romilor, plus că aceștia vor aduce cu ei acea cultură și civilizație de care fug toți oamenii normali. Au plecat fără să facă scandal, pentru că nu voiau să întrebe poliția de unde au atâția bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.