
Timp de trei zile si trei nopti am locuit si muncit asemenea oamenilor din Pata Rat si a colectorilor selectivi pe care i-am vazut in cartierul Manastur, unde locuiesc, si in Padurea Faget. Ideea demersului jurnalistic, dar si antropologic, pentru ca s-au acumulat 5 ani de teren la Pata Rat si in alte locuri segregate din Romania, mi-a venit cand, in mod paradoxal, “terenul” s-a mutat la mine.
Potrivit presei locale, romii din Pata Rat, un ghetou cu 1.500 de locuitori, “au invadat” Clujul odata cu inchiderea rampei. O parte s-au mutat in padurea Faget pentru a fi aproape de cel mai mare cartier al orasului, Manastur. Cum in cartierul meu manasturean s-au inmultit privirile de dispret la adresa colectorilor informali pe masura ce s-au stabilit mai multi in zona, m-am gandit cum ar fi sa ma transpun cateva zile in locul lor pentru a le intelege mai bine situatia.
Apoi, odata cu anuntul oficial al primarului Emil Boc ca s-a “rezolvat criza gunoaielor la Cluj” prin deschiderea unei noi rampe temporare, datorita careia nu mai ducem gunoiul intr-atat de scump pana la Oradea, mi-am pus problema daca lucrurile stau chiar asa. Experimentul s-a derulat de marti 17 noiembrie pana vineri, in 19, iar randurile de mai jos sunt rezultatul jurnalului de teren si notarii conversatiilor cu oamenii intalniti.