O fundaţie din Oradea a construit grădiniţe pentru romi. Aici sunt educaţi atât copii, cât și părinţi

Totul a plecat de la ideea că cineva trebuie să sfideze prejudecata conform căreia romii nu pot fi civilizaţi. Astfel, o mână de români şi romi şi-au pus laolaltă voinţa, experienţa şi timpul, iar un guvern european şi o sumă considerabilă de bani, a făcut posibil ca sute de familii din această etnie să se emancipeze, totul începând de la cei mici, care cresc astfel într-un mediu altfel.
La fel ca altele două din Şilindru (comuna Şimian) şi Dumbrava (Holod), grădiniţa din Ineu face parte din cele 11 construite ori, după caz, extinse printr-un program a cărui denumire n-o cunosc, poate, nici primarii – „Ready, set, go!” (Pe locuri, fiţi gata, start!). Din 2014, Guvernul Norvegiei i-a alocat 2,8 milioane euro, fiind derulat de Roma Education Fund, o organizaţie cu sediul la Budapesta, în parteneriat cu filiala din Bucureşti, cu Ministerul Educaţiei şi cu alte ONG-uri autohtone, între care Ruhama din Oradea, care a răspuns de cele trei construcţii din Bihor şi de încă una din comuna sălăjeană Crasna, notează Bihoreanul.
Fondatorul Ruhama, Marian Daragiu ştie din experienţa personală că investiţia în educaţie e singura care ajută cu adevărat comunităţile de romi, pe termen lung. Născut într-un cartier ţigănesc din Turnu Măgurele, acolo ar fi rămas dacă în viaţa sa nu ar fi existat „o apariţie providenţială”. Văzându-l mai ascuţit la minte, învăţătoarea a insistat ca părinţii săi să se mute din colonie.
„Nimeni nu ajunsese vreodată la liceu, iar doamna Loghin le zicea alor mei că eu eram capabil. După trei ani, i-a convins”, spune el.

Leave a Reply

Your email address will not be published.