Spectacolul a marcat Ziua Madrigalului si a fost dedicat aniversarii a 92 de ani de la nasterea regretatului dirijor si compozitor Marin Constantin, fondatorul renumitului ansamblu coral. La eveniment a participat si celebrul dirijor roman Ion Marin, director de onoare al Corului National de Camera “Madrigal – Marin Constantin”.
“Cantus Mundi este una dintre cele mai spectaculoase initiative sociale din Europa ultimilor 25 de ani. Cantatul coral este folosit ca limbaj esential in comunicarea dintre copii proveniti din structuri sociale complet diferite, cu realitati sociale, fizice si de dezvoltare diverse. Pentru acesti copii este o sansa enorma de a se pune in relatie cu alti copii, dar mai ales de a-si descoperi propria identitate. Este un proiect la care tin enorm si pe care, incepand de anul acesta, il vom extinde si la nivel instrumental, sub denumirea de Simfonia Mundi. Cantus Mundi si Simfonia Mundi cred ca sunt initiativele cele mai inovative pe care o tara ca Romania le poate aplica in acest moment si sunt foarte mandru sa fiu in mijlocul acestui fenomen.”
– a spus dirijorul Ion Marin, director de onoare al Corului National de Camera “Madrigal – Marin Constantin” si initiatorul Programului National Cantus Mundi.
Concertul extraordinar din 26 februarie a ilustrat aceasta idee de incluziune sociala prin educatie muzicala pe care o promoveaza membrii Corului National de Camera “Madrigal – Marin Constantin” prin Programul National Cantus Mundi. Copiii si tinerii romi, romani si maghiari si chiar copii nevazatori au cantat pe aceeasi scena si au emotionat publicul cu energia glasurilor lor. In fata spectatorilor s-au aflat membrii corurilor “Cromatic” si “Nectar” din Parohia Viziru de Jos, judetul Braila, membrii corului “Heruvimii” de la Liceul Special pentru Deficiente de Vedere din Buzau, corul de copii maghiari “Mikes Diákórus” din Sfantu Gheorghe si Corul Scolii Gimnaziale din Banesti, Prahova. De Ziua Madrigalului a urcat pe scena si Corul Scolii Gimnaziale din Urleta, judetul Prahova, localitatea unde s-a nascut regretatul Maestru Marin Constantin. Membrii Corului Madrigal au interpretat lucrari care au facut istorie, piese renascentiste in limbi diferite si cantece romanesti de factura bizantina, clasica, folclorica si moderna. Printre acestea s-au numarat si doua compozitii ale Maestrului Marin Constantin, “Cantec de dor” si “Hora la romani”
