Jurnaliştii de la “El Pais”, şocaţi de cum trăiesc ţiganii români Versace, Armani şi Napoleón în “Coteţul” Madridului. Cum răspund oficialii români la acest nou “scandal”

Copiii romi din El Gallinero, unul dintre cele mai sărace cartiere ale Spaniei situate la numai 12 kilometri de metropola spaniolă, se joacă în gunoaie şi nămol, trăiesc între şobolani şi dorm în colibe încropite din tablă şi carton. Potrivit cotidianului “El Pais”, cei 200 de copii fac parte dintr-una dintre cele mai mari tabere ilegale din Europa, formată din români, de etnie romă. Datele oficiale informează că aproximativ jumătate dintre aceştia au sub 5 ani.
În “Coteţ”, trăiesc printe şoareci Versace, Armani, Irlanda, Napoleón şi Aznar
Reportajul surprinde imagini din locuinţele românilor, unde trăiesc familii mixte, fără a dispunde de facilităţi de tipul apei curente sau a toaletei. În timpul investigaţiei, spaniolii discută atât cu copiii, cât şi cu asistenţii sociali. Versace, un copil tuns scurt, în stil franciscan, aleargă prin împrejurimile “Coteţului” pe jumătate gol, iar la câţiva metri de băiat, un şobolan se urcă pe un morman de gunoaie. Álvarez şi Quesada interacţionează şi cu adolescenţii din cartier, despre care scriu că “vorbesc spaniola la perfecţie”. Imigranţii le-au ales nume inspirate de branduri de modă, lideri politici sau ţări europene: Versace, Armani, Irlanda, Napoleón şi Aznar. După ce au experimentat existenţa nomadă alături de părinţi, tinerii au revenit de pe drumuri direct pe băncile şcolii, “în căutarea unor noi şanse”

Leave a Reply

Your email address will not be published.