Cum a reuşit Alexandra să obţină cea mai mare medie de admitere dintre copiii romi din judeţ

Alexandra Legradi a absolvit Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” din Beclean cu 9.14, media generală a claselor V-VIII, şi a fost prima elevă de etnie romă care şi-a ales un loc în liceu având media de admitere 8.32, mai mare cu un punct decât Paula German din Şieu, a doua clasată.
Alexandra a ales să studieze ştiinţele naturii la Colegiul „Petru Rareş” din Beclean şi este hotărâtă ca, după absolvire, să urmeze şi o facultate: „S-a schimbat mult mentalitatea şi în etnia noastră. Eu îmi doresc să fiu cineva, să călătoresc, să vorbesc o limbă străină. Ai mei m-au susţinut 100%”.Meritul îl are familia, care a investit mult în ea, inclusiv oferindu-i ore particulare la matematică, disciplină la care nu s-a descurcat atât de bine ca la română.
Tatăl Alexandrei, Eugen Legradi, ne-a spus: „Dacă nu investeşti într-un copil, dacă nu îi dai încredere, nu se realizează. Trebuie să investeşti în el. Suntem noi romi, dar am fost plecaţi în străinătate, acum am revenit, muncim şi eu şi soţia. Ne-am dat seama că trebuie să ai o meserie, să ştii o limbă străină, să ai o şcoală superioară. În fată am investit mult. Săptămânal a luat ore de matematică. Unde am văzut că e mai slăbuţă, acolo am intervenit cu profesor. E foarte greu acum faţă de ce am învăţat eu. Şi eu am făcut liceul, am bacalaureatul luat, dar din clasa a VI-a nu am mai putut să o ajut la lecţii. Nu vreau să comentez ce fac alţii din etnie. Eu cred însă că mulţi au fost plecaţi afară, au văzut lumea şi au înţeles care e direcţia lumii în care trăim. Trebuie să ne conformăm”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.