Shadow

Sărac este primul țigan din România care cere să fie repatriat în India

Ioan Sărac are 58 de ani și este din Cluj Napoca. Ȋși face veacul pe holurile instanțelor, unde e cunoscut ca fiind „avocatul țiganilor”. Personaj pitoresc, el iese în evidență prin costumele sale stridente și prin pantofii săi, din imitație de piele de tigru sau de leopard
„Avocat al țiganilor” e doar cu numele, pentru că Sărac nu a terminat Dreptul și nu e înscris în niciun barou, scrie Evenimentul Zilei. Ȋn fața instanțelor, el nu poate apărea decât ca reprezentat legal al clienților săi: înaintează cereri, depune concluzii și solicitări probe în proces.
Acum, el este student în anul 3 la Istorie, dar și în anul 2 la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Dovada e carnetul de student. Primul an la Drept l-a făcut între 2003-2004, al doilea, între 2010-2011, așa că nu se știe când va absolvi facultatea.
Ȋn vara lui 2015, Sărac a fost condamnat de Judecătoria Cluj la un an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru avocatură clandestină și înșelăciune. Plângerea i-a fost făcută de o clientă de etnie romă, pe care o ajutase într-un proces de divorț. „După ce am câștigat cauza, când să plătească onorariul, m-am trezit cu o plângere penală pentru înșelăciune, cum că ea nu a știut că eu nu sunt avocat”, spune Sărac.
A fost achitat la instanța de apel, însă, după această experiență, „avocatul țiganilor” a depus o cerere la Ambasada Indiei, prin care solicită să primească cetățenia indiană. O altă cerere a trimis Sărac și la Ambasada României din India, unde vrea „să lucreze ca scrib sau consilier juridic”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *