Romii, străinii de lângă noi. Cum au ajuns românii printre cei mai rasiști europeni

Hădăreni, Craiova și Racoș sunt localitățile în care au avut loc trei dintre cele mai violente conflicte interetnice din România ultimului sfert de veac. De fiecare dată, de o parte a baricadei a stat comunitatea romă. Și tot de fiecare dată, de vină a fost rasismul – o boală de care societatea românească încă suferă. De ce? În primul rând pentru că nu a fost niciodată diagnosticată corect. O echipă Digi24 a mers pe urma confruntărilor între etnicii majoritari, români și maghiari pe de o parte, și romi, pe de altă parte. Am vrut să înțelegem de unde pornește si cum ar putea fi stinsă… ura de rasă.
Sclavia romilor, marea rușine
Pe 20 februarie s-au împlinit 160 de ani de la eliberarea romilor din sclavie. Momentul a fost marcat printr-un spectacol-lectură scris și regizat de Alina Șerban.
Alina are 28 de ani și a crescut în mahalaua Teilor din București. A studiat actoria la UNATC, a obținut o bursă la New York, apoi a făcut un masterat în Londra la una dintre cele mai prestigioase instituții de dramaturgie din Regat. Alina este unul dintre cei peste 621.000 de romi care trăiesc oficial în România. Pentru a putea scrie piesa Marea Rușine, a petrecut zeci de ore în biblioteci ca să documenteze istoria etniei sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.