Shadow

Fii, ba, cuminte, ca te ia romanul in sac!

 

Venit de la supermarket, stau tolanit in scaunul meu, fericit ca, gratie orei relativ tarzii, nu a trebuit sa contemplu cum imi ia altcineva locul. In stanga sus (uitai sa va spun, sunt intr-un tramvai semietajat), doua tigancuse, una, cu o fetita in poala, la vreo 3 anisori. Aia mica, neastamparata, normal. Ma uit la micuta si zambesc.„Nenea” nu numai ca zambeste mai tare, dar isi si ridica „sacul” carrefour in directia fetitei, ca pentru a adeveri avertizarea femeii. Peste vreo doua minute, tigancusa isi repeta amenintarea. Nici „Nenea” nu se lasa mai prejos si face, si mai clar, gestul cu punga. Dupa care observa (ce usurare!) ca fetita se uita acum plictisita, deloc marcata de maimutareala lui si de amenintarea tinerei (mamici?).

Am zambit si am glumit si, cand a fost sa plece cele trei, i-am facut cu mana micutei. Ulterior insa, in sinea mea, nu mi-am putut ascunde intrebarea: oare daca ar fi vorbit intre ei in rromani, i-ar fi spus oare fetitei: „Vezi ca te ia romanul/gagiul?”
Nu voi afla prea curand raspunsul. Stiu insa ca multi dintre noi, etnici romani sau maghiari*, am fost invatati sa fim cuminti cu amenintarea „ca te ia tiganul (in sac)!”. Sau, dintre cei care am scapat de aceasta „avansata” forma de motivare, oare cati nu am aflat primele lucruri despre rromi de la parinti sau de la prieteni de joaca? (inutil sa spun ce fel de lucruri)
Fricile induse in copilarie pot fi al naibii de rezistente. Mai ales ca majoritatea conversatiilor pe aceasta tema pe care le avem la varste mai mari nu fac decat sa intareasca cliseele negative. Iar de mass-media, inutil sa mai spun – nu este oare presa (adesea) un soi de parinte, gata sa il invete pe „copil” ce e bine si ce (/cine) e rau?
Sigur, unii din noi au mai avut si experiente negative cu rromi care nu au facut decat sa confirme cliseele sau sa adauge altele noi. Problema este ca experientele pozitive pe care le avem cu alti rromi nu le punem in balanta, considerandu-le exceptii nesemnificative ca numar**. Asa ajungem sa spunem ca „tiganii nu muncesc”, desi am avut de-a face, fara indoiala, cu florari, paznici, vanzatori, personal de curatenie (etc.) de aceasta etnie.
Oare cat la suta din frica si/sau dispretul pe care le resimtim fata de rromi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *