Rromi celebri în lume (1): Puţină lume ştie că Charlie Chaplin are origine rromă

Pe lista romilor celebri se află Joaquin Cortes, cel mai cunoscut dansator de flamenco din lume, actorii Rita Hayworth, Yul Brynner, Michael Caine, Charlie Chaplin, fotbalistul Micael Ballack, un domnitor român, un laureat al premiului Nobel pentru medicină şi un preşedinte al Braziliei. Dincolo de prejudecăţi se află povestea unui popor vechi şi persecutat, prezent pe fiecare continent şi numărând 16 milioane de persoane. Unul dintre ei, italianul Santino Spinelli, a scris o carte pe acesastă temă, relatează marţi La Repubblica. Ce uneşte un laureat al Premiului Nobel, un domnitor, un preşedinte şi un beatificat? Şi ce legătură există între actori cunoscuţi ca Michael Caine, Bob Hoskins, Yul Brynner şi Rita Hayworth? Toţi aparţin populaţiei romanes, la fel ca marele Chaplin sau fotbalistul german Michael Ballack.
Dacă suntem surprinşi de acest lucru, notează La Repubblica, este o dovadă care arată cât de puternice sunt prejudecăţile despre romi: un popor vechi, prezent pe fiecare continent, care numără 16 milioane de persoane şi cinci grupuri etnice diferite. Despre ei se ştiu puţine, nici măcar cum să fie numiţi, etichetându-i pe toţi drept ‘ţigani’. Mult timp victimă a persecuţiilor – 500.000 ucişi de nazişti -, populaţia romă este una dintre cele mai înrădăcinate minorităţi ale Bătrânului continent. În Europa sunt în număr de peste 11 milioane. În Italia, comunităţile romanes erau cunoscute în Abruzzo deja din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, chiar dacă primul document care atestă prezenţa lor în această ţară este o cronică anonimă bolognesă din 18 iulie 1422, ce relatează despre ‘oameni care spun că provin din India”.
Numărul lor este de multe ori supraestimat. Astăzi, în Italia, se cifrează la 170.000, majoritatea minori. 60% sunt italieni împărţiţi în mod egal între romi şi sinti care s-au stabilit de mult timp. Aceştia din urmă locuiesc mai ales în case, în timp ce în taberele de nomazi se află străinii: romi din fosta Iugoslavie (30.000), sau români de imigraţie recentă (40.000). Dar cine sunt ei cu adevărat? În cartea ”Rom, genti libere” (”Romii, oameni liberi”, editura Dalai), pentru prima dată un rom italian, Santino Spinelli – care este şi muzician şi eseist -, prezintă o istorie completă a poporului său, încercând să schimbe punctele de vedere tradiţionale şi să demonteze câteva stereotipuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.