Shadow

Președintele ALMTR: Meșteșugarii tradiționali din România, pe cale de dispariție din cauza târgurilor și a taxelor mari

Meșteșugarii tradiționali din România, fie că fac parte din etnia romă sau nu, sunt pe cale de dispariție, mai ales din cauza taxelor mari care se percep la târgurile organizate de autoritățile locale, atrage atenția președintele Asociației ‘Liga Meșteșugarilor Tradiționali Romi’, Ion Constantin.

Argintarii romi au făcut o demonstrație publică sâmbătă, la Sighișoara, în cadrul ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România, care reunește reprezentanți ai tuturor minorităților recunoscute din țară.

“An de an venim la festivalul de la Sighișoara, unde ne prezentăm cu bijuterii confecționate manual. La noi, asta e tradiția din moși strămoși. La noi, copilul de la 5 ani pune mâna pe ciocan și lucrează, asta e tradiția noastră a romilor argintari. În fiecare zi avem noi bijuterii pe care le lucrăm din metale prețioase și neprețioase”, a declarat, pentru AGERPRES, Ion Constantin.

El s-a declarat, însă, destul de pesimist în ceea ce privește viitorul meșteșugarilor, fie ei romi sau majoritari.

“Dacă nu intervin comercianții, viitorul nostru va fi asigurat. Adică, trăim de azi pe mâine, nu numai eu, ci toți care practică un meșteșug tradițional, dacă nu intervin cei care fac târguri — care închiriază de la primării terenul aferent și percep taxe de peste 1.000 de lei. Să nu uităm că meșteșugarii adevărați nu au plecat din țară, am rămas aici toți meșteșugarii romi — mă refer strict la etnia mea. Am 350 de meșteșugari, și romi și majoritari, în organizația pe care o conduc. Toate meșteșugurile din România, dacă nu există ‘căpușe’, ar lua amploare. Dacă nu dispar cei care organizează târguri, adică comercianții, meșteșugurile rome și nerome vor dispărea din motivul că mulți meșteșugari tradiționali nu mai practică meseria, pentru că li se cer sume prea mari, taxe pentru ocuparea unui spațiu de vânzare, de expunere. Sunt târguri în care am plecat cu bani de acasă, cu ăia m-am întors, că sunt costuri — benzina, plătești locația”, a spus liderul rom.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *