Ştiu că acest titlu trezeşte deja o mulţime de grimase din partea cititorilor: „bine mă, ştim şi noi foarte bine care este contribuţia ţiganilor: ciordeala, mizeria şi prostul-gust. Nu le place munca şi se plâng că sunt discriminaţi“. Dacă aş avea un dolar de câte ori am auzit asta, sunt sigur că aş fi avut suficienţi bani să plătesc datoriileRomăniei şi să-mi mai si rămână bani cât să trăiesc liniştit până la adânci bătrâneţi. Bineînţeles că îmi doresc ca fiecare dintre noi să facem un pas în a înţelege ca orice generalizare şi tratare superficială a realităţilor poate genera monştri. Arta culinară şi muzică. Primii maeştri bucătari pe ce acest spaţiu geografic au fost romi, tot ceea ce înseamnă bucătărie românească autentică fiind păstrată şi dezvoltată de aceştiaTeatru şi circ – Printre cei ce erau instruiţi în a distra boierii erau şi măscăricii proveniţi din rândul robilor. Economie: în 1856, documentele istorice ne arată că de prevederile legii de emancipare (dezrobire) au beneficiat aproximativ 250.000 de romi. Dacă ne jucăm cu un calcul simplu, care porneşte de la premiza că fiecare rob producea pentru boier echivalentul unui singur leu pe zi (valoare actuală)Agricultura: Ţăranul român şi meştesugarul rom s-au înţeles dintotdeauna bine pentru simplul motiv că meşteşugurile lor erau interconectate.
Campanii militare: orice campanie militară a Moldovei şi a Valahiei avea nevoie de sute, chiar mii, de meştesugari care trebuiau să fabrice armele necesare, să construiască poduri şi să susţină logistic armata.