Romii au cheltuit banii europeni, dar nu pot demonstra în ce mod au făcut-o

 

 

 

Trei asociaţii din judeţul Hunedoara au depus proiecte şi mai apoi au primit finanţare europeană pentru proiecte menite să genereze mici afaceri din care ulterior să rezulte o autosusţinere a activităţii. Rolul era de a implica economic şi social persoanele din comunitatea romă. Preşedinţii asociaţiilor au luat banii pe proiecte şi cum i-au cheltuit ştiu doar ei. Autorităţile nu au avut curiozitatea de a verifica pe parcursul anilor dacă aceste asociaţii funcţionează şi în ce mod o fac.
UE a avut o serie de programe pentru incluziunea socială a comunităţilor vulnerabile, însă banii primiţi pe diferite proiect în loc să creeze locuri de muncă s-au dus în buzunarele private ale unor persoane bine informate şi abile. Nimeni nu ştie exact cum au fost cheltuiţi, pentru că asociaţiile care au primit finanţările nu au prezentat acte, procese verbale sau alte documente din care să reiasă modul în care au fost cheltuite fondurile.
Trei asociaţii din judeţul Hunedoara au primit în exerciţiul financiar 2007-2017, pe axa prioritară promovarea incluziunii sociale ”participarea grupurilor vulnerabile în economia socială”, aproximativ 20.000 lei fiecare pe diferite proiecte. Locurile de muncă ce ar fi trebuit create lipsesc însă în anul 2015 şi au lipsit şi-n anii trecuţi, activitatea acestora fiind una sezonieră.Bani europeni pentru plata fructelor de pădure colectate de cei fără loc de muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.