Romii din Bulgaria şi imigraţia ilegală

 

 

 

 

Poliţia şi procuratura şi-au intensificat acţiunile împotriva crimei organizate, ceea ce a dus la arestarea unor capi ai clanurilor de romi, printre care aşa zisul ţar Kiro. Trei lideri locali ai romilor din zona Plevnei sunt anchetaţi într-un caz de premeditare a unor asasinate. Inclusiv această anchetă este privită ca un fel de discriminare pe fundalul pasivităţii demonstrate faţă de ceilalţi capi ai crimei organizate.
Majoritatea analiştilor cred însă că la baza imigraţiei romilor spre ţări din Europa Occidentală stau motive economice. Romii găsesc mai uşor de muncă în ţările scandinave şi în Germania. Cu liberalizarea pieţei de muncă în Italia şi Spania, şi aceste ţări vor deveni atractive.
Concret, în cazul celui mai mare cartier de romi din Bulgaria – Stolipinovo, din Plovdiv –, acesta a fost întodeaună o sursă importantă de imigranţi. Romii din Stolipinovo vorbesc limba turcă şi asta îi ajută să se stabilească în Germania, Belgia sau Olanda – ţări în care există mari comunităţi turce. Crima organizată din cartierul Stolipinovo deţine monopolul asupra prostituţiei şi furturilor în Europa Occidentală. Un singur exemplu – nora-aşa zisului ţar al romilor Kiro a fost arestată pentru furt de buzunare la Paris.

Leave a Reply

Your email address will not be published.