Shadow

Manifestatie de sprijin în favoarea romilor din Montreuil

 

 

 

Un grup de romi români, unii dintre ei sosiţi la Montreuil (estul Parisului) încă de acum un deceniu, sunt de câteva săptămâni, subiect de polemică între primăria comunistă a periferiei pariziene, asociaţiile care-i ajută şi voluntarii locali. În urma expulzării lor, acum două luni, de pe un teren viran pe care se instalaseră de ani de zile, cei circa 50 de romi au fost hărţuiţi de poliţie şi goniţi de pe un trotuar pe altul. În cele din urmă, zilele trecute, s-a găsit o soluţie care nu este însă pe placul romilor. Vasile Damian s-a dus să stea de vorbă cu ei şi cu responsabila asociaţiei Rom Réussite ca să înţeleagă unde este problema.
Liliana Hristache a creat Rom Réussite acum 2 ani ca să-i ajute pe romi, şi în particular pe cei din Montreuil, oraş în care a sosit şi ea acum un deceniu. Era deci normal să fie acum în prima linie. Câţi romi sunt azi în centrul polemicii, când şi de unde a plecat totul, ne spune Liliana :
« E vorba de 13 familii formate din 21 de copii şi 19 adulţi. Pe 28 iulie, la 6 dimineaţa, au venit cu poliţia şi au evacuat toate familiile. Totul fără să se aplice circulara din 26 august 2012. Aceasta autorizează expulzările de pe terenuri dar doar dacă în prealabil s-a făcut un diagnostic social, un diagnostic realizat de societatea Adoma »precizează Liliana Hristache.
Primarul comunist din Montreuil, Patrick Bessac, este cel care a cerut expulzarea estimând că « statul trebuie să-şi asume responsabilitatea » în acest dosar. Ce se întâmplă azi cu romii din Montreuil ?
« Au trecut două luni de la expulzare de pe boulevard de la Boissičre. Două luni grele ; familiile au fost fugărite de poliţie, gonite de pe un loc pe altul. N-a înţeles nimeni de unde veneau ordinele de expulzare : de la primărie ? De la prefectură ? Să nu uităm că, copii de aici au între 3 luni şi 14 ani. Sunt deci şi copii foarte mici, bebeluşi la biberon, foarte obosiţi de hărţuială. Cei care şi-au petrecut tot anul şcolar la Montreuil, au primit un « cadou » dezastros de la primar : o vacanţă în stradă » exclamă Liliana Hristache.
Responsabila de la Rom Réussite apreciază însă sprijinul venit de la lumea artistico-culturală. « Peste 160 de personalităţi au semnat o petiţie în care denunţau « situaţia extrem de urgentă » a familiilor rome expulzate în iulie. Printre semnatari : actriţa Josiane Balasko, regizorul Costa-Gavras, Tony G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *