Shadow

Rasismul, un factor care agraveaza astmul rezistent la tratamentul standard

 

 

 

Un nou studiu arata ca discriminarea rasiala cu care se confrunta copiii si tinerii afro-americani exacerbeaza un tip de astm care nu raspunde la tratamentul standard.

Cei 576 de participanti la studiu, afro-americani cu astm bronsic, cu varste cuprinse intre 8 si 21 de ani, au fost chestionati in legatura cu simptomele si medicatia lor si testati pentru a vedea cum raspund la administrarea de albuterol, un bronhodilatator inhalator care descongestioneaza caile respiratorii inflamate.

Albuterolul este principala terapie impotriva astmului bronsic, insa pacientilor care necesita doze regulate le sunt prescrisi de obicei corticosteroizi inhalatori ca tratament preventiv pentru ameliorarea simptomelor si a functiei pulmonare.

“In astmul bine tinut sub control, te-ai astepta la un raspuns scazut la albuterol, deoarece pacientul nu are multe simptome, iar caile respiratorii nu sunt inflamate”, a explicat Neeta Thakur, asistenta la Universitatea din California, San Francisco (UCB).

Participantii au fost supusi de asemenea testelor de sange pentru a masura cantitatea de factor de necroza tumorala TNF-alfa, o citokina proinflamatorie implicata intr-o serie de boli si identificata in niveluri ridicate la unii pacienti cu astm bronsic care raspund slab la tratamentul standard.

In plus, participantii la studiu au fost intrebati daca au fost hartuiti, facuti sa se simta inferiori sau impiedicati sa faca ceva “din cauza rasei, etnicitatii, culorii sau limbii”, la scoala, la spital, la solicitarea de servicii, intr-un magazin sau intr-un restaurant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *