Shadow

Gălăţeanul Viorel Costache luptă pentru drepturile rromilor din Franţa

 

 

 

Franţa i-a salvat viaţa, iar el s-a simţit dator să-i salveze pe romii din Hexagon. „Soldatul rom”, aşa îi spun francezii gălăţeanului Viorel Costache, acordeonist din Frumuşiţa, fost lăutar în orchestra „Doina Brateşului”, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Prales Defense de roms en France, primul ONG de apărare a drepturilor romilor din Franţa.
„Je dois aider mon peuple” – „Trebuie să-mi ajut poporul”, mărturisea Viorel Costache în titlul unui articol apărut în 2015 în presa franceză. Originar din Frumuşiţa, comună cu tradiţii lăutăreşti, Viorel Costache este acordeonist, şi a activat 12 ani în orchestra „Doina Brateşului”. Viaţa i s-a schimbat acum 15 ani, când a fost diagnosticat cu o boală de ficat, iar medicii i-au mai dat patru-cinci ani de trăit. Ajunsese o umbră – 51 kg la 1,71 m – când, în primăvara anului 2012, o verişoară i-a propus să meargă în Franţa, să se trateze prin Crucea Roşie. „Medicina franceză m-a tratat şi m-a vindecat după un an”, mărturiseşte. După operaţia suferită, a ales să rămână acolo, să cânte, dar să şi înveţe. În România a absolvit opt clase, dar în Franţa a învăţat limba, a urmat un curs de informatică, apoi unul de formare profesională ca mediator social la Strasbourg, la Consiliul European.

„În 2012, nişte prieteni francezi, văzând că ajut romi şi români, mi-au spus să fondez o asociaţie, ceea ce am făcut, după ce am văzut cum romii sunt vânaţi şi expulzaţi de pe teritoriul francez. După înfiinţare, am început să particip la reuniunile altor asociaţii pentru a învăţa care este rolul unui ONG. Prima acţiune cu care s-a remarcat Prales a fost la expulzarea unor romi dintr-o vilă părăsită. După aceea au fost inundaţii foarte mari, care au afectat terenul unde erau instalaţi romi, inundând barăcile existând riscul unor victime. Atunci am sunat prefectul care a luat decizia de a rechiziţiona o sală de sport, unde a instalat romii şi copiii. Asociaţia Prales are astăzi 1.280 de membri, cotizaţia fiind un euro pe an. În 2015, preşedintele Ligii Drepturilor Omului îmi zicea în glumă că cel mai mediatizat ONG este Prales”, ne-a declarat Viorel Costache.

„În noiembrie 2013, în urma unei scrisori adresată domnului prim-ministru al Franţei, Jean-Marc Ayrault, am fost invitat la cabinetul lui. În 2014 am fost invitat de Partidul Ecologist Francez să particip pe listele lor la alegerile europarlamentare. Am fost locul 18 pe aceeaşi listă cu Michčle Rivasi, deputat european. O onoare pentru poporul romilor: un rom pe listele electorale ale francezilor. Clasa politică din România nu mă cunoaşte, dar sunt cunoscut de vârfurile clasei politice franceze”, spune Viorel Costache.

Cine este Viorel Costache

A fost acordeonist în orchestra „Doina Brateşului”
A absolvit un curs de mediator social la Consiliul European
Fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Prales Defense de roms en France

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *