Potrivit acestuia, la sfârşitul lunii ianuarie, autorităţile bihorene au fost anunţate de spitale din Germania, Belgia şi Irlanda că au internat pacienţi proveniţi din această comună şi infestaţi cu trichinoză. În urma acestor alerte, inspectorii DSVSA au luate probe de la porcii domestici din Tinca şi au depistat două probe pozitive, dispunând confiscarea şi distrugerea cărnii.
“În cursul primului trimestru a anului 2017, în cadrul laboratorului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor judeţean, au fost examinate în vederea depistării inefestării cu Trichinella spiralis un număr total de 2316 probe de carne de suine din care 2035 provenite de la porci domestici şi un număr de 281 provenite de la porci mistreţi”, a mai spus Sotoc. Directorul adjunct n-a precizat explicit câte persoane au fost internate în străinătate şi câte au mai depistat inspectorii în comunitate, ci doar numărul total al bolnavilor.
Sotoc a mai spus că, în acelaşi interval al primului trimestru, inspectorii instituţiei au făcut 4.024 de teste pentru monitorizarea salubrităţii alimentelor. La zece probe de carne de pasăre, produse din carne crud-uscate, carne tocată de porc, la apă şi la sucuri de fructe şi legume inspectorii au depistat agenţi microbieni patogeni, mai precis salmonella, e. coli şi coliformi. Şi aceste produse au fost confiscate.