Shadow

România, realitate NEVĂZUTĂ: Raed Arafat, despre şansă. Culisele unor întâlniri miraculoase

 

 

Într-o lume în care criticăm spitalele din România şi medicii ne pleacă din ţară, în care mai degrabă urâm decât să ajutăm, o lume nesigură care uită să mai spună poveşti, un documentar extrem de emoţionant vine să ne aducă aminte că în România mai există o realitate nevăzută, a oamenilor care ajută şi a celor care reuşesc să se ridice dintr-un loc fără speranţă.
Filmul documentar ”Să nu mor în vis. Povestă romă despre sănătate” spune o poveste emoţionantă şi ascunsă a României, una care te opreşte în loc şi-ţi readuce aminte că se poate face mai mult. Este acel film care, pentru puţin timp, îţi opreşte graba, agitaţia zilnică în loc şi te face să te gândeşti că fiecare om are o poveste.
Raed Arafat, omul din spatele filmului
Puţini dintre cei care au făcut filmul documentar ştiu că-n spatele lui se află şi secretarul de stat Raed Arafat. Deşi nu vrea să notifice implicarea sa în realizarea acestui minunat documentar, Raed Arafat ne-a dat câteva detalii importante. ”M-am implicat moral. În fiecare an, când se făcea recrutarea studenţilor, am sprijinit acest proiect pentru că e o idee nobilă şi corectă. Integrarea la acest nivel a medicilor romi din România a reuşit. Se gândeau să-i şcolarizeze pentru brancardieri, secretari, asistente, dar iată că au ajuns medici, unii sunt în Germania la specializare, sperăm să se întoarcă, şi este dovada că trebuie făcut mai mult pentru integrarea romilor. Orice copil învaţă dacă are această şansă. E un stereotip că romii nu vor să înveţe. Sunt comunităţi extrem de izolate şi sărace de unde au fost luaţi aceşti copii şi iată că au ajuns medici. Sperăm să se întoarcă în comunităţi să le dea un exemplu celorlalţi”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.
Prima generaţie de medici romi
Care-şi asumă apartenenţa etnică. Medicii de etnie romă nu lipsesc din peisajul medical, însă România a traversat o perioadă importantă în care diferenţele între oameni nu erau în niciun fel menţionate. În perioada comunistă, cei mai mulţi romi îşi ascundeau etnia ca pe o ruşine. Faptul că societatea a făcut să înţeleagă că diferenţele etnice nu descalifică pe nimeni face ca-n acest moment să apară prima generaţie de medici romi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *