Shadow

Bani şi case renovate pentru romii din Valea Seacă de la suedezi, numai să se întoarcă în ţară. Ei nu vor “da dăloc-dăloc-dăloc”

 

 

 

Exasperate de numărul mare de cetăţeni români de etnie romă care le-au invadat ţara, autorităţile din Suedia au decis să pună piciorul în prag şi să îi convingă pe aceştia să se întoarcă în România. În această situaţie sunt majoritatea etnicilor din comuna Valea Seacă, unde sărăcia şi natalitatea crescută i-a determinat pe romi să plece în Norvegia şi Suedia, renunţând la Spania sau Italia. Ţiganii fac bani frumoşi din cerşit în ţările scandinave, unde nivelul de trai este cel mai ridicat din Europa, iar salariul mediu este în jur de 2.200-2.300 de dolari. Se pare că Suedia, unde legile sunt mai blânde, iar oamenii mai darnici, a devenit noul Paradis al cerşetorilor de etnie romă plecaţi din România. E adevărat, câştigul zilnic nu depăşeşte, de cele mai multe ori, echivalentul a 20 de dolari pe zi, dar aproape toţi mănâncă în cantinele pentru săraci şi dorm pe unde apucă, bineînţeles, gratis. Mii de cerşetori au venit în Suedia în ultimii trei ani. Din datele publicate anul trecut de Administraţia Socială din Stockholm, 90% provin din România. La nivelul regatului, există o legislaţie clară privind ajutarea cerşetorilor. Legea este însă flexibilă şi permite fiecărie regiuni să decidă cât şi ce fel de
Tănase, abia întors de la Goteborg împreună cu soţia. Ca el gândesc aproape toţi cei peste 1.700 de romi înregistraţi oficial în comuna Valea Seacă, a treia comunitate de romi ca dimensiune din judeţ. Totodată, comuna Valea Seacă este una dintre comunele cele mai sărace din judeţul Bacău şi din ţară, fără locuri de muncă, unde învaţă 417 elevi, din care 286 sunt romi. Pentru ei şi pentru a-i ţine în România, aici a fost construit un centru de servicii integrate pentru copiii proveniţi din familii sărace, în marea lor majoritate din familii rome, în valoare de 150.000 de euro, finanţat de Pingstforsamling Arvika, Suedia, Pinsemenigheten Salem, Sandefjord Norvegia, alături de organizaţia Star of Hope International Suedia şi Norvegia. Potrivit primarului comunei Valea Seaca, Ion Pravăţ, între comunitatea de romi şi administraţie s-a reuşit realizarea unei strânse legături, în sensul că romii răspund la orice solicitare a Primăriei. “Avem foarte mulţi romi care răspund prezent la fiecare solicitare a noastră pentru diverse lucrări pe care le avem, chiar dacă mulţi dintre ei se perindă prin diferite ţări din Europa, dar până la urmă tot aici în Valea Seacă se întorc”. Pentru a-i putea ţine acasă pe romii plecaţi, Primăria are în vedere finanţarea unor proiecte ce vizează extinderea reţelei de alimentare cu apă în comună şi asfaltarea unor drumuri săteşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *