Shadow

Europarlamentarul Soraya Post despre romi: „Nimeni nu vrea să trăiască ca vitele“

 

 

 

Europarlamentarul suedez Soraya Post, ea însăşi romă, lucrează la un raport despre cauzele profunde ale anti-ţiganismului. Europa trebuie să recunoască faptul că nu a reuşit să integreze această comunitate, spune ea într-un interviu.

Principalul obiectiv al acestui raport, care este primul de acest fel, se referă la anti-ţiganismul pe scară largă. Doresc să vorbesc despre cauza principală a excluderii şi despre motivele stigmatizării romilor. Situaţia este cu adevărat indecentă în aproape toate statele membre. În Suedia, de exemplu, care este o ţară foarte bogată şi dezvoltată, 80% dintre romi sunt şomeri. Nu recunoaştem niciodată anti-ţiganismul. Există la nivel individual şi la nivel instituţional. Este structural. Şi este foarte vechi. Adică de când romii au venit în Europa. Acum 800 de ani.

Europa trebuie să-şi recunoască eşecurile. Statele membre trebuie să-şi recunoască eşecurile.

Eu însumi sunt romă şi ştiu că m-am născut condamnată deoarece există atât de multe prejudecăţi şi lumea are atât de multe împotriva mea din cauza etniei mele. Este timpul să recunoaştem responsabilitatea pe care o avem faţă de aceşti oameni. Nimeni nu vrea să fie sărac. Nimeni nu vrea să trăiască ca vitele. Nimeni nu vrea să nu-şi trimită copiii la şcoală. Nimeni nu vrea să trăiască fără energie electrică. Nimeni nu vrea să trăiască fără apă. Dacă vrem să fim o Uniune mândră, trebuie să înţelegem că nu vom putea fi aşa cât timp avem printre noi 10, 12 milioane de oameni care sunt excluşi de la tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *